Hábitos carnívoros vs ominívoros

Um relatório sobre os hábitos de alimentação na Europa.
O relatório mostra que a alimentação é responsável por 27% dos impactes ambientais na Europa. E avalia como é que a alteração de hábitos poderia ser planeada, propondo diferentes cenários, baseados sobretudo na redução de carne:

The report shows that current dietary habits in Europe are responsible for 27% of all environmental impacts in Europe. A shift to healthier diets shows that the contribution to overall environmental impacts in Europe can be reduced to 25% in case of reduced consumption of red meat.
The contribution reduces to just 26% if indirect effects such as household budget re-distribution and price and substitution effects in the agricultural sector are taken into account.
Because food and nutrition are strongly rooted in traditions and habits, policy measures aiming at stimulating a change towards healthy diets need to include a combination of different instruments, ranging from consumer awareness raising to public procurement activities.

Em relação ao peixe, o parâmetro que adoptaram para uma alimentação saudável, corresponde a um consumo de 2x por semana.
E os valores que utilizaram como referência do impacte ambiental dos diferentes alimentos, revelam uma eficiência muito superior na redução de alimentos como carne vermelha e produtos lacticínios.