Comer fora, mas bem

Quando se come fora, num dito estabelecimento comercial, as questões sobre a responsabilidade do consumo não podem ser descuradas. Como consumidores devemos exigir os mesmo critérios que adoptamos nos nossos hábitos.
E perguntar, por exemplo em relação ao peixe qual o tipo, de onde vem, e como foi capturado.
Os restaurantes têm uma enorme relevância neste assunto porque compram grande quantidade de alimentos e processam grande variedade de comida.
São por isso um importante veículo para mostrar as soluções que podem ser adoptadas.
Além disso dão o exemplo, mostrando as alternativas, promovem o assunto, e ganham na eficiência e redução de custos associados à melhor performance ambiental.
E claro, ganham também uns clientes, que assim ficam mais satisfeitos.

The Sustainable Restaurant Association (SRA) is a national not-for-profit membership association, providing restaurants with advice and support to help them navigate the whole spectrum of sustainability issues. The SRA also offers independent accreditation to evaluate how far down the sustainability path restaurants are.


Aqui uma entrevista sobre o trabalho da SAR:

What wasn’t immediately obvious was where restaurants could go to get all the sustainability information they needed, from under one roof. Sustainability is about long-term success but it’s a complicated subject and until now, there’s been no industry body to provide the consistent guidance and support that restaurants need.

Like-minded customers also needed a way to locate restaurants that were serious about sustainability. The Sustainable Restaurant Association was set up in response to all these issues and it launched in March 2010.