A multiplicação dos peixes

Ocean Trawlers, the largest produce of cod and haddock in the Barents Sea, has a message for the media swooning over TV appeals by celebrity chefs to abandon cod, and eat more Ôtrash' fish: Buck up and eat cod.
For the first time ever scientists are recommending sustainable cod harvests of over 1 million tons in the Barents Sea. Norway and Russia's haddock population has tripled in the past decade. Yet in the UK, encouraged by supermarkets and TV chefs, people are acting like if they eat cod its a crime!


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Será que daqui a uns tempos temos de dizer: por favor, comam mais bacalhau?
O bacalhau este ano parece ter aumentado. Quase todas as cotas de bacalhau aumentaram, exceptuando no Mar do Norte e a indústria de bacalhau está bastante satisfeita.

For the first time in at least a century, U.S. fishermen won't take too much of any species from the sea, one of the nation's top fishery scientists says.
The projected end of overfishing comes during a turbulent fishing year that's seen New England fishermen switch to a radically new management system. But scientist Steve Murawski said that for the first time in written fishing history, which goes back to 1900, "As far as we know, we've hit the right levels, which is a milestone."


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Ou então, comam mais peixe?
Pode ser que a longo prazo seja possível uma pesca sustentável. Se não houver sobrepesca e se a exploração for bem controlada, talvez se consiga obter uma produção de peixe controlada.
E pode ser interessante, visto que um peixe da pesca pode ser um alimento com menor custo ambiental na sua produção, do que uma galinha de aviário ou do que um porco.

Com tudo isto só resta acreditar que o que estamos a verificar é baseado em factos consistentes. Cada ecossistema tem uma quantidade de factores a influenciá-lo tão grande, que é sempre difícil ter a segurança nestas opiniões. É sempre melhor ter precaução do que arriscar em falso e depois não conseguir recuperar a situação.