A fábula do atum



O atum é um peixe!!!
E tem estado no centro da discussão da conservação dos recursos pesqueiros. O ICCAT (The International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas), que regula a pesca dos atuns, reúne-se estes dias para definir o novo plano de capturas no futuro.

O problema surge porque o atum serve para fazer sushi. E o consumo de sushi tem aumentado em todo o mundo, como uma "nova" moda importada do Japão. O problema acontece quando já não há recursos suficientes para a quantidade que está a ser consumida a nível global.

E porquê o atum rabilho ou bluefin tuna ou Thunnus thynnus?
Porque é a espécie de atum que tem mais gordura e por isso tem também mais sabor (o sabor do peixe está associado à gordura). E por isso é ideal para comer cru, tal como o salmão. As espécies de atum mais pequenas, como o albacora ou o bonito, têm menor conteúdo de gordura e por isso são normalmente utilizadas para conserva.

Mas este peixe é também um dos maiores peixes do mar, pode atingir mais de 4 metros de comprimento e pesar 600 Kg! São maiores que uma pessoa.
E podem demorar 8 anos até atingirem a idade de reprodução.

É um grande bicho! Um predador. O equivalente ao "leão" dos oceanos:
"The problem is, every fish is different," says Pauly. "A pound of tuna represents roughly a hundred times the footprint of a pound of sardines."
The reason for this discrepancy is that tuna are apex predators, meaning that they feed at the very top of the food chain. The largest tuna eat enormous amounts of fish, including intermediate-level predators like mackerel, which in turn feed on fish like anchovies, which prey on microscopic copepods. A large tuna must eat the equivalent of its body weight every ten days to stay alive, so a single thousand-pound tuna might need to eat as many as 15,000 smaller fish in a year. Such food chains are present throughout the world's ocean ecosystems, each with its own apex animal. Any large fish—a Pacific swordfish, an Atlantic mako shark, an Alaska king salmon, a Chilean sea bass—is likely to depend on several levels of a food chain.


Alguns números que ilustram a situação:
More than 80 percent of the 500,000-tonne market for fish consumed raw is in Japan, served as is (sashimi) or wrapped in seaweed and with rice (sushi).
Americans have also acquired a taste for uncooked fish, accounting for nine percent, followed by Korea, China, the European Union and Taiwan.
Conservationists caution that the ravenous global appetite for tuna could push other species besides bluefin into dangerous waters, driving up prices and forcing the introduction of quotas to ensure sustainability.
In 1950, the global fishery caught only 700,000 tonnes of the five main species. In 1970 that figure rose to 1.1 million, in 1990 to 2.9 million, and in 2008 to about 4.2 million.