Os OGM chegaram ao mar


Food and Drug Administration is holding public hearings next month on the final approvals and labeling requirements for genetically modified farmed salmon by Aquabounty. Most expect that this genetically modified fish, which grows at twice the rate of normal Atlantic salmon, will be available to consumers within 18 months. This will be the first genetically modified animal approved for food consumption, and it has the potential to dramatically change the global farmed salmon market.

Em Junho começaram a surgir notícias como por exemplo aqui, aqui e aqui sobre este assunto e agora já se fala na aprovação no EUA.
Há algum receio da própria indústria de aquacultura de como é que os consumidores vão reagir. Os argumentos de sempre que justificam a produção de ogm's não são suficientes para uma decisão que pode ter consequências ainda não testadas, tanto na alimentação humana como no ambiente. E o argumento de sempre, de permitir uma maior produção para colmatar a falta de alimentos mundial, é sempre refutável com o facto de não haver poucos alimentos no mundo, mas sim, de haver uma má distribuição dos recursos.
O mais fácil será de falar do lucro. O que é válido para qualquer negócio.
Mas cabe ao estado, neste caso através da FDA, garantir a defesa dos consumidores e a implementação de regras que tenham os princípios da precaução. A informação aos consumidores de que os produtos são geneticamente modificados não pode sequer ser uma hipótese. E a responsabilidade da entrada deste género de alimentos na alimentação mundial tem de ser totalmente assumida, com todas as consequências que daí podem advir.

The result is salmon that can grow to market size in 16 to 18 months instead of three years, though the company says the modified salmon will not end up any bigger than a conventional fish.
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How consumers will react is not entirely clear. Some public opinion surveys have shown that Americans are more wary about genetically engineered animals than about the genetically engineered crops now used in a huge number of foods. But other polls suggest that many Americans would accept the animals if they offered environmental or nutritional benefits. Mr. Stotish said the benefit of the fast-growing salmon would be to help supply the world’s food needs using fewer resources.
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The F.D.A. must also decide on the environmental risks from the salmon. Some experts have speculated that fast-growing fish could out-compete wild fish for food or mates.
Mr. Stotish said the salmon would be grown only in inland tanks or other contained facilities, not in ocean pens where they might escape into the wild. And the fish would all be female and sterile, making it impossible for them to mate.


in The New York Times | 25 Junho 2010